Prajitura cu nuca prajita si caramel

de T I M E A in Prajituri, 2 Mar 2014 | 11447 vizualizari

 

Este un desert caruia greu ii poti rezista din cauza caramelului delicios combinat cu nuca prajita. Am folosit un blat de baza destul de simplu, farmecul consta in ce vedeti deasupra :)

 

INGREDIENTE

  • Blat
  • 4 oua
  • 150 gr zahar
  • 100 gr faina
  • 1 plic praf de budinca caramel
  • 80 gr migdale macinate
  • 2 linguri cacao
  • 100 ml ulei
  • 100 ml cafea fierbinte
  • 1 lingurita praf de copt
  • un varf de sare
  • Caramel:
  • 150 gr zahar
  • 100 ml smantana pt. frisca
  • 80 gr unt
  • Altele
  • 2-3 maini nuca taiata si prajita
  • 1 lingura unt pentru uns tava
  • 1 lingura rasa cacao pt tapetat tava
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu nuca prajita si caramel:

Intr-un bol mixam spuma albusurile cu un varf de sare. Separat intr-un bol mic frecam galbenusurile cu uleiul. Peste albusurile batute spuma adaugam zaharul si mixam pana se topeste zaharul. Adaugam apoi galbenusurile frecate cu uleiul si mixam.

Amestecam faina cu praful de budinca, cacaoa si praful de copt si cu o lingura adaugam treptat la compozitia de oua alternand cu cafeaua si amestecand usor cu o spatula pentru a nu se lasa spuma.

La final incorporam usor migdalele macinate.

Turnam compozitia intr-o tava rotunda de 24-26 cm, unsa cu unt si tapetata cu cacao.  Dam tava la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de aprox 30-35 de minute. Verificam cu o scobitoare daca blatul e copt. 

In timp ce avem blatul la cuptor pregatim caramelul.

Punem zaharul pe foc intr-un vas cu fundul mai gros si il lasam pana se caramelizeaza. Atentie sa nu se arda!  Luam de pe foc si turnam smantana pentru frisca (frisca lichida neinsulcita de la Lidl folosec eu) .

Punem inapoi pe foc si lasam sa se topeasca caramelul. Cand e topit de tot adaugam untul taiat cubulete si amestecam pana se topeste untul si incepe sa se ingroase putin.

Blatul scos din cuptor, dupa ce s-a racit putin il scoatem pe un platou. 

Turnam peste el aprox jumatate din cantitatea de caramel.

Presaram deasupra nuca taiata si prajita, iar peste nuca cu o lingura punem restul de caramel.

Lasam prajitura la frigider 30 -60 de minute pana se intareste caramelul, apoi feliem si servim.

Blatul este pufos si usor faramicios iar pentru caramelul cu nuca eu nu am cuvinte sa va descriu cat de mult imi place.

Va las imaginile, care sper sa zica mai mult decat am zis eu :)

TIPS-URI

1

Puteti inlocui migdalele din blat cu nuca macinata

2

Nuca o puteti pune intr-o tava si data la cuptor cateva minute dupa ce scoateti blatul din cuptor

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu nuca prajita si caramel" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Zuppette cu blat de bezea si nuca